Nieuwkoop gedeeld koploper na nieuwe zege in 90ste minuut

0 - 1

Nieuwkoop 1

3e klasse A

10 oktober 2020 14:30

Zaterdag stond voor Nieuwkoop de vierde competitiewedstrijd op het programma. Van de vorige drie werden er twee gewonnen (twee keer met 1-0) en er werd één keer verloren (2-0 bij DWO). Ditmaal was Be Fair de tegenstander. Een ploeg die moeizaam aan het seizoen gestart is en waarbij wellicht ook nog met revanchegevoelens wordt terug gedacht aan vorig jaar, toen Nieuwkoop in Waddinxveen de zege leek te grijpen, maar diep in de extra tijd de thuisploeg toch weer langs zij kwam. Dit jaar flikte Nieuwkoop zelf dat kunstje op Waddinxveense bodem.

De wedstrijd werd gespeeld op een kunstgrasveld achter het clubgebouw in plaats van op het hoofdveld, dat was afgekeurd door de grote hoeveelheid regen die er was gevallen. Een grote hoeveelheid regen viel er ook gedurende de wedstrijd. Voor het drietal leden van de pers en het ene bestuurslid langs de kant was het doorbijten in de kou en onder de paraplu.

Het spel was in de beginfase redelijk in evenwicht. De eerste echte kans diende zich na een minuut of twaalf aan. Be Fair ondernam een poging die voorlangs het doel van Thomas Boekestein vloog. De spaarzame kansjes die er waren in het eerste bedrijf kwamen voornamelijk van de thuisploeg, maar zij wisten Nieuwkoop niet omver te blazen in de afronding. We zagen een poging naast en over en na 25 minuten onderscheidde Boekestein zich door met de voeten redding te brengen in een 1 op 1 situatie. Bij Nieuwkoop ontbrak de scherpte in de aanval. Steekballen waren veelal te hard en dat ondanks het feit dat er regelmatig ruimte lag achter de verdediging van Be Fair. Geen grote kansen voor Nieuwkoop voor rust en ook geen goals. 0-0.

De tweede helft begon met een personele wijziging bij Nieuwkoop. Bart Schuurman, die vorige week tegen VVSB voor veel gevaar zorgde in de laatste tien minuten, kwam in de ploeg voor Chiel Groenewoud. Aan het spelbeeld veranderde echter niet veel. De opdracht voor Nieuwkoop was om het over rechts te spelen en de snelheid van Schuurman te benutten, maar vaak kwam de bal daar niet. Be Fair deelde ondertussen wat plaagstootjes uit, maar Boekestein zal niet enorm nerveus zijn geworden van de aanvallers van de thuisploeg.

Vijf minuten voor tijd was er zowaar de eerste echte grote kans voor Nieuwkoop in de wedstrijd. Dat wat een hoge voorzet had moeten worden van Sem Meertens waaide richting het doel van Be Fair. De doelman van de thuisploeg had moeite de bal onder controle te krijgen en moest lossen. De inlopende Sam Vijfhuizen kon de bal net niet voldoende raken en zo kon de keeper de bal alsnog pakken. Het was het startschot voor een slotoffensief, want Nieuwkoop nam de wedstrijd in handen en ging op jacht naar een late zege. En die kwam er opnieuw. Bij het ingaan van de extra tijd kon Schuurman de bal vanaf de achterlijn perfect op het hoofd leggen van Boy Vork. De middenvelder kon de bal in het lege doel koppen, nadat de doelman bij de voorzet al was geklopt.

Een 0-0 was opnieuw op zijn plaats geweest, maar toch de punten kunnen pakken in dit soort duels is erg belangrijk. Nieuwkoop pakt samen met DWO en VVSB de koppositie in de competitie en gaat volgende week op bezoek bij nummer laatst VVC.

Na afloop was trainer Manfred van den Bosch blij met de punten, maar ook realistisch op het spel. Daarnaast blikt hij terug op de seizoensstart en schetst de verbeterpunten voor de komende weken. "Dit was de slechtste competitiewedstrijd tot nu toe en toch winnen we. De basis van deze overwinning was zaterdag weer dat we veel goed doen wanneer we de bal niet hebben. Hier zijn we ook de afgelopen 10 weken mee bezig geweest en werkt zeker zijn vruchten af! Na een lastige voorbereiding zijn we uitstekend uit de startblokken gekomen. We hebben tot nu toe maar twee goals tegen en dat waren nog strafschoppen ook. Nu moeten we meer energie leggen in balbezit. Andere/betere keuzes maken in de manier van aanvallen. Maar dit hebben we alvast en laat zien dat we moeilijk te verslaan zijn. Als je niet kunt winnen moet je zorgen dat je niet verliest. Dat we dan twee keer in blessuretijd de winnende maken betekent dat we conditioneel goed zitten."

Opstelling SV Nieuwkoop: Thomas Boekestein; Rick Pouw, Daan Zuijdervliet, Joris Verweij, Sem Meertens; Chiel Groenewoud (46' Bart Schuurman), Boy Vork, Dirk van den Haak, Stan Boekel; Thijs van der Zon, Sam Vijfhuizen