Nieuwe megastunt Nieuwkoop: door naar halve finale en landelijke beker

Mannen KNVB beker Amateurs 1/4 finales Groep 1 A

Ladderhaak 2
2421NK
NIEUWKOOP
tel. 0172-571450

In Bunschoten werd dit jaar het bekersprookje geschreven van Spakenburg, dat uiteindelijk in de halve finale van de landelijke KNVB Beker verloor van PSV. Inmiddels mogen we zeggen dat er in Nieuwkoop een sprookje wordt geschreven dat misschien nog wel mooier is. Als 3de klasser heeft de ploeg van trainer Boris van Es zich bij de laatste vier gevoegd van de districtsbeker en zich daarmee geplaatst voor de landelijke KNVB Beker in het nieuwe seizoen.

Nieuwkoop moest het dinsdagavond op Sportpark de Dulen in de kwartfinale opnemen tegen 4e divisonist Nieuwenhoorn. Zo druk als het was bij de derby tegen Aarlanderveen afgelopen zaterdag was het net niet, maar toch stonden er honderden mensen langs de kant voor dit duel. Nieuwkoop voelde zich gesteund door de support en beschikte dit duel over een echte twaalfde man, die minstens net zo fanatiek was als de elf op het veld.

De elf fanatiekelingen op het veld moesten uiteindelijk ervoor zien te zorgen dat er gewonnen zou worden. Al heel snel groeide het geloof in een nieuwe megastunt. Al na twee minuten kreeg Hamza El Marajie de bal op een fraaie wijze mee de diepte in, omspeelde de keeper en opende de score. 1-0. Diezelfde El Marajie had een paar minuten later de score kunnen verdubbelen, toen hij een strafschop mocht nemen. Helaas schoot hij de bal naast de verkeerde kant van de paal.

Nieuwkoop bleef dominanter dan Nieuwenhoorn, maar zag de 4e divisionist na 25 minuten voetballen toch langszij komen. Een vrije trap werd binnengeschoten. 1-1. Ondanks die treffer pakte Nieuwkoop hun eigen spel weer snel op en bleef het zoeken naar kansen. Via Robin Voorend en Boy Vork kwamen die kansen ook, maar ze konden niet worden omgezet in doelpunten.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet. Nieuwkoop bleef zeer fanatiek en goed voetballend zoeken naar kansen. Het was wederom El Marajie die zichzelf naar een enorme mogelijkheid voetbalde. Hij zag de bal uiteindelijk uiteen spatten op de paal. Kort hierna werd hij overigens gewisseld voor Thijs van der Zon. Na die wissel was het Nieuwenhoorn dat de leiding nam. Een indraaiende bal na een hoekschop werd door iedereen gemist, waardoor het ineens raak was. 1-2.

Ook nu pakte Nieuwkoop de draad weer snel op en bleef strijden, maar vooral ook prima aanvallen op de mat leggen. Voorend kreeg een kans na zo'n mooie aanval, maar schoot naast. In de 71ste minuut was het wel raak. Na een goede actie plus voorzet van Voorend kon invaller Van der Zon de 2-2 binnentikken.

Tien minuten voor tijd moest de ploeg van Van Es door met tien man. Doelman Boekestein haalde een doorgebroken speler neer en kon vertrekken met rood. Reservedoelman Demian van der Lek nam na de kaart de plek in onder de lat. Zelfs met een man minder bleef Nieuwkoop het brutaalst. Dit had zelfs een winnende goal op moeten leveren van Van der Zon, maar voor een leeg doel schoot hij de perfect gegeven voorzet over. Zo gingen we dus, net als tegen RVVH, de penaltyserie in.

Na vier strafschoppen had Nieuwkoop het kunnen beslissen via Rick Pouw, maar hij zag zijn inzet gekeerd worden, waardoor we nog even door moesten. Van der Lek had toen overigens al een strafschop gekeerd en deed dit later nog een keer. Sam van der Hoorn kon Nieuwkoop vervolgens naar de halve finale schieten, waarna het feestje werd gevierd met supporters langs het veld en later in de kantine.

De overwinning betekent niet alleen plaatsing voor de halve finale, maar dus ook voor het eerst in de clubgeschiedenis deelname aan de landelijke KNVB Beker, in het nieuwe seizoen. Voordat dat zover is, gaan we eerst dromen van de finale... In de halve finale op 6 mei kan Nieuwkoop XerxesDZB (1e klasse), SJC (4e divisie) of Westlandia (4e divisie) treffen.

Opstelling SV Nieuwkoop: Thomas Boekestein; Noë Esselink, Joris Verweij, Sem Meertens; Rick Pouw, Dirk van den Haak, Sam van der Hoorn, Boy Vork, Dave Verhage (83. Demian van der Lek); Hamza El Marajie (62. Thijs van der Zon), Robin Voorend.