Speler van de week: Sam van Dam uit de JO11-2

1 november 2021 17:00

Kaj Lunstroo

Wekelijks wordt een jeugdspeler van de club uitgeroepen tot ‘Speler van de week’. Deze week is het de beurt aan Sam van Dam uit de JO11-2. Sam voetbalt met veel plezier bij Nieuwkoop. Hij heeft het naar zijn zin met zijn teamgenoten, kan goed benoemen waar hij al goed in is en waar hij nog wat beter in kan worden. Hij sluit af met een belangrijke tip voor alle leden van de vereniging.

Waarom wilde jij graag op voetbal en heb je het naar je zin bij SV Nieuwkoop?
Bij Nieuwkoop en in mijn team heb ik het erg naar mijn zin. Ik speel in een goed team, met gezellige en aardige jongens. Ik heb verschillende nieuwe vrienden leren kennen. Ook wordt er goed rekening gehouden met mijn Diabetes, daar ben ik ook blij om. Ik moet goed letten op wat ik eet, tijdens het sporten kan ik anders buikpijn krijgen.

In welk team speel jij nu en waar heb je allemaal gevoetbald?
Ik ben begonnen bij de mini’s, dat kan ik mij nog een beetje herinneren. Dat is wel heel anders dan het voetbal dat ik nu speel. Vervolgens heb ik in de Onder de 8, 9 10 en 11 gespeeld. Dit seizoen ben ik een dispensatiespeler, ik ben namelijk al 11 jaar en ik speel in de JO11-2.

Op welke positie speel je het liefst, wat zijn je sterke kwaliteiten en waar kan je nog iets beter in worden?
Mijn positie is in de verdediging, namelijk op de rechtsback positie. Dit vind ik een hele leuke positie, het is namelijk een belangrijke plek. Ik moet de aanvallers afstoppen, maar ik kan ook soms mee naar voren om te helpen bij een aanval. Dan geef ik bijvoorbeeld een voorzet vanaf de zijkant van het veld. Mijn sterkste kwaliteiten zijn hardlopen / rennen, ballen afpakken en mee naar voren langs de lijn. Ik denk dat mijn techniek nog wat beter kan worden, hiervoor trainen wij natuurlijk elke week.

Wat is je favoriete profclub en wie is je favoriete voetballer?
Op tv kijk ik graag naar Ajax, zij hebben een erg sterk team en ook spelen er hele goed verdedigers. Bijvoorbeeld Matthijs de Ligt, helaas is hij weg. Maar Noussair Mazraoui en Devyne Rensch zijn ook heel goede backs.

Speel je liever op kunstgras of natuurgras?
Het liefst speel ik op natuurgras. Op kunstgras kan de bal makkelijk wegschieten en rolt de bal soms te hard, daar heb ik dan last van. Ook is natuurgras zachter om op te vallen of sliden.

Tekst gaat verder onder de foto
JO11-2_21-22n.png
Het team van Sam

Pak je liever de bal af van de tegenstander of maak je liever zelf een doelpunt als je een keer mee naar voren bent?
Eerlijk gezegd vind ik het zelf ook erg leuk om soms een doelpunt te maken of belangrijk te zijn in de aanval, maar ballen tegenhouden en afpakken vind ik het belangrijkst. Zolang we maar geen tegendoelpunten krijgen ben ik tevreden

Wat is het mooiste doelpunt dat je hebt gemaakt?
Afgelopen zaterdag heb ik nog een mooie goal gemaakt. Ik had de bal aan mijn voet en ging mee naar voren, langs de lijn. Ik kwam in het doelgebied en ik kon de bal net tussen de paal en de keeper schieten. Het was een mooie actie en met een mooie goal.

Heb je een leuke herinnering aan het voetballen bij SV Nieuwkoop?
Eventjes geleden was er hier bij de voetbal een activiteitendag met allerlei spelletjes en luchtkussen. Dit vind ik ook erg leuke dagen, goed dat de club ook dit soort dagen organiseert.

Heb je nog andere hobby’s naast het voetbal?
Naast voetbal beoefen ik ook Free runnen. Dit wordt georganiseerd in De Steupel, op vrijdag. Dan worden er parcours uitgezet waar we op kunnen oefenen, met verschillende gymtoestellen. Ook een paar teamgenootjes doen hieraan mee.

Welke tip over voetbal wil jij graag meegeven aan andere spelers van de club?
Mijn tip is voor alle jongens en meisjes van onze vereniging. Het gaat over het opbouwen, als jouw team in balbezit is. Je hoeft niet altijd de bal naar voren te schieten om te kunnen aanvallen. Soms is het ook goed om de bal een linie naar achter te spelen of een tikkie breed naar je verdedigers/keeper. Dan kan je daarna weer de andere kant op gaan en proberen daar op te bouwen naar een aanval.

Sam_van_Dam.png