Joris Verweij lichtpuntje in een dolend elftal

7 november 2013 10:30

Een bijtertje, die geen moment verzaakt. Joris Verweij (20) is hét lichtpuntje in het dolende elftal van Nieuwkoop. Op eerste klasse-niveau maakt de rechtsback een
stormachtige ontwikkeling door.

Zondagmiddag 6 oktober jongstleden. Op het eigen sportpark De Dulen neemt Nieuwkoop het op tegen Alphense Boys, de oud-club van Joris Verweij. Voor aanvang giert de spanning door het lichaam van de talentvolle rechtsback. Twee maanden eerder werd Verweij immers dolgedraaid door Yusuf Sarica, de stijlvolle linkerspits van de Alphense opponent. Dat oefenpotje eindigde destijds in een blamage voor de oranjehemden: 7-0. "Toen heb ik alle hoeken van het veld gezien," blikt Verweij terug.

Tijdens de tweede krachtproef zijn de rollen omgedraaid. De Nieuwkoper geeft Sarica (ex-HFC Haarlem) geen centimeter ruimte en komt bij ieder persoonlijk duel als winnaar uit de strijd. Verweij heeft zijn directe tegenstander volledig in zijn broekzak. "In de kleedkamer nam ik mezelf voor: Ik geef alles wat ik in huis heb, dit keer zal Sarica het wél lastig krijgen met mij. Bij elke aanname moet je kort zitten. Als Sarica draait en zijn trukendoos opengooit ben je namelijk gezien."

Ontwikkeling

Hoewel Nieuwkoop met 0-2 verliest, stapt Verweij met opgeheven hoofd van de kunstgrasmat. Zijn krachtige optreden tegen Alphense Boys is tekenend voor zijn spectaculaire ontwikkeling. Terwijl Nieuwkoop een moeizaam debuutseizoen als eersteklasser doormaakt, houdt Verweij zich knap staande. De getogen Nieuwkoper maakte zes jaar deel uit van de veelgeprezen jeugdopleiding van Alphense Boys. "In de jeugd van Alphense Boys ligt het niveau ontzettend hoog. In technisch opzicht heb ik moeten knokken om aan te haken, ik moet het vooral hebben van mijn werklust. Uitgerekend toen ik op de top van mijn kunnen zat, als eerstejaars A-junior, sloeg het noodlot toe. Twee weken vóór Ajax-thuis klapte ik op de trampoline door mijn knie en scheurde ik mijn kruisband. Dat was op 4 januari 2011, die datum vergeet ik niet."

Liefst drie keer wordt de knieoperatie uitgesteld. Vanwege het lange revalidatietraject van negen maanden besluit Verweij terug te keren naar Nieuwkoop. "Het is ontzettend lastig om het eerste van Alphense Boys te bereiken. Dat zag ik al aan mijn huidige teamgenoot Thom Nouwens. Hij is zó getalenteerd, maar toch kreeg hij bij Alphense Boys amper speelkansen." De rietsnijder van beroep voetbalde vorig seizoen in het tweede elftal van Nieuwkoop. "Het tweede elftal is een sfeerteam, iedereen blijft na afloop in de kantine. Dat mis ik weleens bij het eerste. Sommige nieuwkomers hebben geen binding met de supporters. Door die knieblessure stond ik ruim anderhalf jaar buitenspel. Daarna heeft het een tijdje geduurd voordat ik weer de oude was. Mijn balgevoel was ver te zoeken en in duels vreesde ik voor mijn knie."

Inmiddels maakt Verweij in rap tempo stappen voorwaarts. "Dit móest mijn seizoen gaan worden. Daarover heb ik uitvoerig met mijn vader gesproken. Zijn advies: óf je voetbalt met je maten in het tweede en drinkt op zaterdagavond een biertje, óf je gaat vol voor het eerste. De kroeg en selectievoetbal gaan niet samen, dan laat je het team in de steek."

Na vijf verliespartijen op rij is Nieuwkoop de rode lantaarndrager van 1B. "Persoonlijk hoop ik dit seizoen veel te leren. Aanvallend wil ik vaker meedoen, nu verloopt onze opbouw vaak over links. Tegenstanders onderschatten ons. Ik verwacht dat wij in de tweede seizoenshelft de punten gaan pakken."
Bron: AD Groene Hart donderdag 7 november 2013