Belangrijke punten voor tweede en JO19-1, code rood voor eerste

19 mei 2018 22:45

Wat een deceptie voor Nieuwkoop 1. In een wedstrijd die pas in het laatste kwartier losbrandde verloor Nieuwkoop ongelukkig met 1-2 van hekkensluiter CVC Reeuwijk. Nieuwkoop is nu zelf op de laatste plaats belandt en kan directe degradatie alleen nog maar ontlopen door volgende week zelf te winnen van TAVV, dan mag CVC niet winnen tegen DoCos. Nieuwkoop 2 en de JO19-1 deden wel goede zaken en deden beiden wat ze moesten doen, namelijk winnen.

Nieuwkoop 1
In de eerste helft lieten Nieuwkoop en CVC Reeuwijk een gezapig potje voetbal zien. Niets wees erop dat dit een degradatieduel was. Er gebeurde dan ook niet veel bij de doelen en het was wachten tot de 35ste minuut voor de eerste echte kans zich voordeed. Na een gemakkelijk gegeven vrije trap mocht Jeffrey Pieterse vanaf 20 meter aanleggen. Met een uitstekende trap teisterde hij de kruising. Vijf minuten later was het CVC Reeuwijk dat gevaarlijk werd, maar Thomas Boekestein bracht prima redding.
Ook CVC Reeuwijk kreeg een gemakkelijk gegeven vrije trap nabij het strafschopgebied. De poging van de bezoekers ging rakelings over. Vlak voor rust leek het wel raak te zijn, maar bij het doorkoppen van de bal stond de spits in buitenspelpositie en kon Nieuwkoop opgelucht ademhalen.

In de tweede helft lijkt CVC Reeuwijk iets meer initiatief te nemen. Toch krijgt Nieuwkoop de eerste kans. Een goeie individuele actie van Thijs van der Zon brengt hem in mooie schietpositie. Zijn poging gaat maar net over de lat.
Vanaf de 60ste minuut gaat het een echte wedstrijd worden. De duels worden feller en de spelers raken af en toe wat geïrriteerd. CVC krijgt in eerste instantie de beste kansen. Een vrije schotkans volgt na een goede aanval. De ingeschoten bal verdwijnt maar net via een Nieuwkoop verdediger voorlangs.
In de 65ste minuut heeft Dorus Boddeke de 1-0 op zijn schoen na een prima steekbal van Boy Vork. De bal wordt met te weinig overtuiging ingeschoten en verdwijnt naast de verre paal. Vervolgens heeft bij een volgende aanval Sam Vijfhuizen iets te veel tijd nodig na een pass van Jeffrey Pieterse. Onder druk gaat zijn inzet over het doel.
Het veld wordt steeds groter en beide ploegen hebben moeite om de linies gesloten te houden. Je kan erop wachten dat er kansen gaan komen en doelpunten gaan vallen.
CVC Reeuwijk profiteert als eerste. In drie passes wordt het veld overgestoken en vrij voor de keeper wordt de bal hard binnengeschoten: 0-1.
De kansen hopen zich inmiddels op en het spel golft heen en weer. Nu is het Jeffrey Pieterse die na een prima één-twee alleen voor de keeper wordt gezet. De Reeuwijk keeper blijkt echter een behoorlijke sta-in-de weg.
Nog in diezelfde minuut mag Jeffrey Pieterse een vrije trap nemen. Zijn inzet wordt door een uitgestoken arm geblokkeerd, en de scheidsrechter wijst gedecideerd naar de stip. Pieterse zelf velt het vonnis en de teams zijn weer in evenwicht.

De volgende momenten zijn weer voor de Reeuwijkers. Eerst wordt een kansrijk schot geblokkeerd. Daarna moet Job Stolk tweemaal achter elkaar redding brengen op de doellijn.
Een situatie later verdwijnt een lage inzet van CVC Reeuwijk wel heel ongelukkig op de arm van Lars Jansen. En ook CVC Reeuwijk krijgt een penalty. Het is nog 5 minuten voetballen, maar ook onder deze druk blijft de penaltynemer uiterste koelbloedig en scoort de 1-2.

Nieuwkoop probeert nog een “alles of niets” in de laatste minuten. Het krijgt een paar kleine mogelijkheden, maar kan het doel niet meer vinden.

Echt een deceptie waar de ploeg uit Nieuwkoop vooraf niet echt rekening mee had gehouden. Volgende week moet gewonnen worden van TAVV om nacompetitie af te dwingen, daarbij mag CVC Reeuwijk niet winnen. Nieuwkoop speelt bij TAVV, dat zelf met ruime cijfers moet winnen om de nacompetitie te ontlopen.
Het zal lastig worden, maar zolang er nog een kans is…

Nieuwkoop 2
Nieuwkoop 2 had vandaag maar één opdracht, en dat was winnen van Ter Leede en het liefst met een wat grotere uitslag om SEV voor te blijven in de strijd om nacompetitie.
Het begon niet goed. Al na 5 minuten stond Nieuwkoop met 0-1 achter na een slappe terugspeelbal.
Maar de thuiswedstrijden waarin Nieuwkoop de afgelopen op voorsprong kwam, gingen steeds verloren. Dus er was hoop. Nieuwkoop had het iets betere van het spel, maar je kon zien dat het team zonder overtuiging speelde. Rutger Vossenberg was hier één van de uitzonderingen op en speelde een prima partij. In de 21ste minuut zette hij Dennis Boer alleen voor de keeper, maar deze tikte de bal net naast. Tien minuten later kon Dennis alsnog de gelijkmaker verzorgen. Na een mooie actie werd hij onreglementair in de zestien gestopt. De penalty nam hij zelf, maar veel te slap. De keeper van Ter Leede kon vrij eenvoudig redding brengen.

Een paar minuten later maakte hij zijn fout echter helemaal goed. Na prima werk van Erik de Boer en Sven Nieuwenhuizen krulde Dennis de bal prachtig in de verre hoek: 1-1.
Rutger had vlak voor rust zelfs de 2-1 op zijn schoen, maar de keeper kon de bal nog maar net tot corner verwerken.

In de tweede helft een sterker Nieuwkoop dat verdedigend nog maar weinig weggaf. Na een kwartier spelen kreeg de Ter Leede keeper geen vat op een schot van Sven. Rutger was alert, tikte de rebound in en beloonde zichzelf daarmee voor zijn goede spel.
Tien minuten later krijgt Nieuwkoop wederom een penalty na een handsbal. Dennis Boer gaat opnieuw achter de bal staan. En hoewel niet overtuigend, verdwijnt de bal via de keeper wel in het doel: 3-1.
Wanneer dan een speler van Ter Leede uitvalt en de ploeg uit Sassenheim geen wissels heeft, is de wedstrijd gespeeld. Dennis maakt via een afstandsschuiver zelfs nog de 4-1 en dat helpt voor het doelsaldo.

Een belangrijke overwinning, zeker in het perspectief dat SEV met 4-1 verliest. Nieuwkoop staat nu op een veilige plek en bij een overwinning op Quick Boys is handhaving in de tweede klasse een feit (of SEV moet met 10-0 van Oegstgeest winnen).
Maar een overwinning bij runner up Quick Boys zal niet vanzelf gaan. De ploeg is in vorm en is lang in het spoor van kampioen Lisse gebleven. Het blijft dus nog even spannend. Directe degradatie is in ieder geval ontlopen.

JO19-1
Ook de JO19-1 boekte een overwinning. Het won nipt, maar knap met 2-3 bij Hillegersberg. Hiermee staat de JO19-1 ook op een veilige plek. Hillegersberg volgt op één punt, maar in de wetenschap dat die ploeg volgende week op bezoek moet bij kampioen Sparta AV lijkt de doelstelling voor de JO19-1 bereikt. Misschien zelf thuis van Donk winnen, dan kunnen er zelfs nog een paar plaatsen op de ranglijst worden gewonnen.