En weer doet Nieuwkoop zichzelf te kort

26 november 2016 18:45

Als Nieuwkoop een rol van betekenis wil blijven vervullen in 3A dan moeten er punten worden gepakt tegen koploper Lugdunum.

Een lastige opgave, want de geroutineerde ploeg, met oud profvoetballer Tim de Cler als regisseur op het middenveld, laat zich niet makkelijk verschalken. De Leidenaren zijn nog ongeslagen en weten dondersgoed dat Nieuwkoop goede resultaten in uitwedstrijden behaalt.

Zonder spits Ronald Kooiman, die kampt met een hamstringblessure, zal de Nieuwkoopse equipe een zware dobber krijgen aan de lijstaanvoerder. Sander van de Helder en Jeffrey Pietersen vormen in Leiden het aanvalsduo.

Nieuwkoop neemt in het eerste kwartier het initiatief en creëert een aantal kansen. Na een voorzet in de tiende minuut van Job Stolk kopt Sander van de Helder maar net mis. Maar dan countert Lugdunum sterk. Rick Pouw zit er even naast, maar de vrij voor Rodney van Beek opduikende aanvaller mist.

Ludgdunum neemt het heft in handen en trekt de wedstrijd naar zich toe. De Nieuwkoop verdediging staat te kijken, maar Lugdunum verzilvert een 100% kans niet. Toch blijft  ook Nieuwkoop gevaarlijk. Onder andere met een kopbal van Jeffrey van Lith na een fraaie voorzet van Sander van de Helder van rechts. Maar vlak daarvoor loopt de hele Nieuwkoop aanval onder een voorzet van links van Thijs van der Zon door.

Nieuwkoop laat zich vast zetten, weet geen raad met het felle Lugdunum, verliest duels en kan in de aanval geen indruk maken. Ook het omschakelen verloopt niet vlekkeloos.

Enkele minuten voor rust leidt Boy Vork balverlies en in de tegenaanval maakt Sjoerd Tuithof een ongelukkige handsbal. De scheidsrechter wijst terecht naar de stip. Lugdunum laat dit buitenkansje niet aan zich voorbij gaan: 1-0.

Het begin van de tweede helft vertoont hetzelfde beeld. Kort na rust breekt Lugdunum gevaarlijk uit, maar Rodney van Beek brengt redding. Enkele minuten later heeft de ver voor zijn doel staande Nieuwkoop goalie echter alle geluk van de wereld als een afstandsschot maar net naast het doel verdwijnt.

Aan de andere kant schweint Lugdunum als de scheidsrechter een handsbal binnen de zestien over het hoofd ziet.

In de 67e minuut ontstaat enig tumult als de doorgebroken Sander van de Helder wordt vastgehouden en de Lugdunum verdediger rood krijgt. De vrije trap van Sjoerd Tuithof belandt echter in de handen van de keeper.

Dan wisselt Koos van Zoest Jeffrey van Lith voor Twan Bakker die voor de naar rechts verplaatste Jeffrey Pietersen in de spits gaat voetballen.

Maar Nieuwkoop kan in de tweede helft een veldoverwicht niet uitdrukken in doelpunten en moet voortdurend alert zijn op het counterende Lugdunum. Een afstandsschot van Justin Poelwijk in de 86e minuut mist de kracht en richting om in het netje te verdwijnen en ook het slotoffensief met veel Nieuwkopers in het strafschopgebied levert niet meer op dan wat spannende momenten.

Nieuwkoop legt het teleurstellend af tegen een slimmere ploeg die zich zelfs met tien man niet in verwarring laat brengen. Over de hele wedstrijd gezien zat er meer in. Een gelijkspel was rechtvaardig geweest en zelfs een overwinning behoorde tot de mogelijkheden.

Na dit verlies moet Nieuwkoop dus plaats nemen in de wachtkamer. Een positie in de top vier behoort tot de mogelijkheden, maar dan moet er op de juiste momenten worden gescoord. Misschien dat Nieuwkoop in de volgende thuiswedstrijd tegen Zwammerdam kan laten zien dat men daartoe in staat is.